Anunțul momentului de la Casa de Pensii pentru românii cu pensii de până la 2000 de lei. Ce se întâmplă cu impozitele și taxarea pensiilor

de: Alexandru Puiu
18 01. 2024

Anul nou vine cu o serie de modificări importante aduse Codului Fiscal din România, iar o parte din schimbările respective se reflectă și în modul în care se impozitează pensiile pe meleaguri mioritice, mai ales unele dintre ele.

La mijlocul acestei săptămâni, Casa Națională de Pensii Publice a publicat noul mecanism de impozitare al pensiilor din România într-o postare pe Facebook. Tot acolo au fost incluși mai mulți indicatori utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2024.

Citește și: Vechime în plus la pensie pentru zeci de mii de români. Noua lege a pensiilor vine cu vești bune pentru anumite categorii de pensionari

Pensionari români care nu plătesc impozite

În continuare, în cazul pensionarilor din România, impozitarea începe de la peste 2.000 de lei în sus. Cu alte cuvinte, cei care au o pensie de sub 2.000 de lei nu vor fi impozitați. În rest, conform datelor de la Casa de Pensii, se va aplica un impozit de 10%.

În același context, CNPP a oferit detalii referitoare la modul de calcul al impozitului pe venit în cazul pensiilor de serviciu. Instituția atrage atenția asupra faptului că venitul mediu net implicat în acel calcul este de 4.426 de lei.

Citește și: Mesajul dimineții de la Casa de Pensii, cum se schimbă punctul de pensie în 2024. Toți pensionarii din România sunt afectați

Se schimbă contribuția la fondurile private de pensii obligatorii Pilonul II

Din acest an, cota de contribuție asociată fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%. Acești bani sunt incluși în cota de contribuție pentru asigurările sociale pe care persoanele fizice cu statut de angajat o datorează în fiecare lună. De asemenea, este achitată de cei pentru care există obligativitatea plății contribuției de asigurări sociale.

Ca o notă importantă de subsol, persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, și pentru care contribuția la fondul de pensii administrat privat este obligatorie, sunt angajații care au încheiat:

  • contracte individuale de muncă cu angajatori activi în domeniile construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare
  • contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau alte statute speciale prevăzute de lege, în urma desfășurării activității de creare a programelor pentru calculatoare

Cum se impozitează pensiile românilor în 2024

În România, începând cu anul 2024, impozitarea pensiilor va fi supusă unor reguli specifice. Conform informațiilor disponibile:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv, vor fi scutiți de plata impozitului.
2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

  • Un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).
  • Un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).
  • Un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

Aceste reguli de impozitare sunt parte dintr-un efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul. Aceasta va lua în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.

Mai mult, vârsta de pensionare pentru femei va fi egalizată cu cea a bărbaților, ajungând la 65 de ani începând cu anul 2035. De asemenea, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată, oferindu-se doar celor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv.